WELKOM op DE site van en voor kampeerders
www.langepaal.com

Voor info en reserveringen kunt u mailen met langepaal@staatsbosbeheer.nl

Into The Great Wide Open.......

Vlieland, 11 september 2009 - Into The Great Wide Open....... Het seizoen is voorbij en vorige week bereidden wij ons voor op het festival Great wide open.
800 mailtjes beantwoord en 2 september mochten we de eerste festivalgangster begroeten.
Er volgden nog 649....
Om eerlijk te zijn, zagen we (heel Vlie dus) er een beetje tegenop, wat konden we verwachten??
4000 festivalgangers naar Vlie. Totaal uitverkocht festival.

En wat gebeurde er?
4000 geweldige lieve mensen, gezinnen, 50 plussers, pubers, van alles wat.
Van de 650 gasten op Lange Paal, waren er geloof ik 2 eerder geweest, de rest waren echt Nieuwe Gasten.
Heel Vlie ging in 1 weekend "om", alleen maar positieve reacties heb ik gehoord.
Wat een aardige relaxte mensen; de politie had het rustigste weekend van het hele seizoen.
De Vlielanders die in de buurt van het festivalterrein wonen (voetbalveld) hebben goed geslapen, ook al gingen er `s nachts een paar honderd man van dorp naar Stortemelk. Geen probleem!!!
Fiets niet op slot?? Geen probleem, stond er nog gewoon.

En de Gasten van Lange Paal waren echt blij, want ze konden uit de wind staan!!!
Tijdens stortbuien kwamen ze aan en ook daar geen klachten over. Het hele plein voor kantoor lag op een gegeven moment vol met bagage. Geen gezeur, iedereen was aardig voor elkaar en voor ons.
De toiletgebouwen bleven redelijk schoon; dus ook de schoonmaker was blij.
Ik geloof dat we er 648 nieuwe fans bij hebben hier.
Wat een goeie sfeer. We genieten nog na en ja dit zal volgend jaar weer plaats vinden; DUS VOOR DEGENEN DIE ZEGGEN DAT ZE HIER NIET OP ZITTEN TE WACHTEN; EERSTE WEEKEND SEPTEMBER NIET NAAR LANGE PAAL KOMEN ;-) Je zou het ook eens een keer kunnen meemaken en dan een oordeel vellen...

Groet,

Ankeer zijn 6 reacties


Overleden

Oost-Vlieland, 26 augustus 2009 -


er is 1 reactie

Bezwaar tegen waterwinnig op Vlieland

Harlingen, 27 juni 2009 - De Waddenvereniging en de stichting Duinbehoud maken bezwaar bij de Raad van State tegen de uitbreiding van de grondwaterwinning op Vlieland. De provincie Friesland heeft het waterbedrijf Vitens een vergunning voor de waterwinning gegeven.
De twee natuur-organisaties vinden dat er moet worden onderzocht wat het effect is van de winning voor de natuur en de duinen op het eiland. Daar is bij de vergunningverstrekking alleen onderzoek gedaan naar de uitbreiding op zich. De zaak wordt komende dinsdag behandeld.
Vitens wil op Vlieland jaarlijks 50.000 kuub water extra winnen om de drinkwatervoorziening in de toekomst te kunnen garanderen.
Omrop Fryslan

reageren

Wat staat er te gebeuren met Lange Paal

St. Annaparochie, 23 juni 2009 - Het aantal "vrienden van Lange Paal" groeit gestaag, en dat is maar goed ook, want SBB lijkt nog steeds overtuigt van de noodzaak veranderingen door te voeren. De enquete van vorig jaar gaf duidelijk aan dat de kampeerders geen voorstander van grote veranderingen waren. Mij werd middels een mailtje voorgehouden dat er niets stond te gebeuren.

Geachte heer Varkevisser,
Hartelijk dank voor uw e-mail. Uw mail heb ik intern voorgelegd. Het antwoord op uw vraag is dat er de komende jaren geen plannen zijn voor vernieuwing/verbetering van het natuurkampeerterrein de Lange Paal.
In de hoop hiermee uw vraag te hebben beantwoord.
Vriendelijke groet,
Willemijn Berben
Informatiecentrum Staatsbosbeheer Driebergen
www.staatsbosbeheer.nl

Wat schetste mijn verbazing toen er in de Leeuwarder Courant een groot artikel verscheen waarin wel degelijk gewag wordt gemaakt van veranderingen. Een genoemde reden is het teruglopende bezoekersaantal. Lees het artikel hier

Navraag bij de SBB leverde me vooralsnog dit ietwat verwarrende mailtje op:

Geachte heer Varkevisser,

Vriendelijk dank voor uw mail, de medewerker waar u het over heeft is mijn collega op het informatiecentrum. Dus sorry, wij op het informatiecentrum weten echt nog steeds niets van een eventuele verbouwing en het artikel uit de krant kennen wij niet. Voor de zekerheid heb ik uw mail doorgestuurd naar de afdeling Buitenleven, zij beheren de kampeerterreinen.

Misschien is daar wel wat bekend.

Hartelijke groet,

Anita de Kruijf,
Informatiecentrum Staatsbosbeheer,
Driebergen

Wordt vervolgd....

er zijn 2 reacties

Dorp Oost-Vlieland bestaat officieel niet

Vlieland, 4 februari 2009 - Het zal wel even wennen zijn voor de inwoners van Vlielands grootste dorp Oost-Vlieland: het dorp bestaat officieel helemaal niet. Dat heeft een gemeenteambtenaar dinsdag gezegd. De naam Oost-Vlieland komt in geen enkel officieel document voor, sterker nog: het dorp had eigenlijk geen enkele naam.
De pers

reageren

Schaatspret op Vlieland tijdens voorjaarsvakantie

Vlieland, 18 januari 2009 - Na een korte periode van schaatsen op natuurijs kan iedereen (ongeacht de weersomstandigheden) over een paar weken nogmaals de ijzers weer onderbinden. Ruim 2 jaar na het succes van de kunstijsbaan op het Kerkplein hebben de gemeente Vlieland, de VVV Vlieland, het bestuur van de ijsvereniging en de lokale ondernemers het gezamenlijk voor elkaar gekregen om ook in 2009 aan eilanders en gasten de mogelijkheid te bieden te schaatsen op kunstijs. Met ingang van vrijdag 14 februari 2009 kunnen jong en oud twee weken lang plezier maken op de ijsbaan op het Kerkplein.
VVV Vlieland

reageren

Aanmelden voor de `Vrienden van Lange Paal`

St. Annaparochie, 28 september 2008 - Sinds vandaag kunt u zich aanmelden bij de Vrienden van Lange Paal.
Deze zomer werden wij onaangenaam verrast met de mededeling dat SBB de camping luxueuser zou willen maken. Grotere tentplaatsen, evt. prive sanitair, een vuurplaats, en een hanghok, zomaar een greep uit de roddels die de ronde deden. Anke en Frederiek heben toen (samen met campings op andere waddeneilanden) ook een enquete in elkaar gesleuteld, om een beter beeld te krijgen van wat hun Gasten op die waddencampings eigenlijk wilden.
Om enige invloed uit te oefenen op evt (ver)bouwbeleid van `onze` camping is het handig om daar als groep te kunnen spreken.
Tijdens mijn laatste dagen op de camping is er min of meer een `Vrienden van Lange Paal` bedacht.
Deze groep staat voor het behoud van sfeer en uitstraling, zoals die de afgelopen 40-50 jaar is geweest.
U kunt zich hier aanmelden.

er zijn 8 reacties

Griend, te gast bij de vogels

Leeuwarden, 26 september 2008 - Griend is het kleinste waddeneiland van Nederland. Het is een beschermd vogelreservaat: voor mensen is het eiland niet toegankelijk. Elk jaar komen er tienduizenden vogels om te broeden.
Om hen dat in alle rust te laten doen, woont er in het broedseizoen, van april tot en met juli, een biologenechtpaar op het eiland. Samen leven ze vier maanden in een houten huisje op palen. Zonder wc en zonder douche.
Omrop Fryslân mocht als eerste voor langere tijd op het eiland filmen en zien hoe de mensen zich verhouden tot de vogels.
Griend wordt op uitgezonden op Nederland 2 op zondag 28 september 2008, 14.00 uur. Nogmaals te zien op Nederland 2 op zaterdag 4 oktober om 12.25 uur.
Herhaling op zondag 28 september op Omrop Fryslân (18.00-18.30 uur, nogmaals te zien de hele avond en nacht eenmaal per uur).
De uitzending is vanaf maandag 29 september ook via www.omropfryslan.nl en www.uitzendinggemist.nl te zien.
Omrop Friesland

reageren

Nieuw onderzoek naar de Lutine is begonnen

Vlieland-Terschelling, 26 september 2008 - Op de Waddenzee begint vrijdag het onderzoek naar de resten van het goudschip De Lutine. Dat verging in 1799 tussen Vlieland en Terschelling.
Het onderzoek wordt vanaf een groot platform gedaan. Dat is de afgelopen weken in de haven van Harlingen gebouwd. Aan boord zijn twaalf mensen. Ze onderzoeken de oorzaak van het zinken van De Lutine door alle overblijfsels die al eerder in kaart zijn gebracht, nog eens goed te bekijken. Of er ook goud gevonden wordt, is niet duidelijk.
Omrop Friesland

reageren

Nog meer bonte avond

St. Annaparochie, 22 september 2008 - Ook van mijn kant nog een setje foto`s die ik tijdens de bonte avond heb genomen.
Tijdens onze periode op LP heeft het eenmaal zo geregend dat er sprake was van (lichte) wateroverlast.
Voor veel jeugd betekende dat eigenlijk meer kortstondige (na een uurtje waren de plassen weer weg) waterpret op het veld.
Op een foto klikken en genieten maar.er zijn 2 reacties

Aardige linkjes om eens te bekijken / lezen

Sint Annaparochie, 12 september 2008 - Eric Plankeel uit Amsterdam (al weer jaren vaste gast in de zomer) zond mij een mailtje met een drietal aardige linkjes nar Vliese aangelegenheden.
Hij kijkt (net al ikzelf trouwens) graag naar wat er gebeurt op Vlieland. Hij kwam een erg leuke site tegen. Hij is gemaakt door de chauffeur van de Vliehors express. Folkert, een man met kritisch/humoristische blik op het Vliese gebeuren.
Zo op het eerste gezicht lijkt het een vrij statische site, maar er staan vrijwel dagelijks nieuwe blogs op. Verder onder het kopje mensen foto's van alle bekende eilander gezichten, waaronder Anke en Frederique.
www.hetommetje.nl
Wat surfend op die site vond ik ook nog wat zandkunst van Ronald de Graaff


Ook leuk om te volgen is de pagina van een havenmeester van de jachthaven, al was het alleen maar om te kijken of de nieuwe wasserette al klaar is. havenvlieland.web-log.nl


Ook leuk was een stukje van Peter Klaver over nagels knippen bij de schotse hooglanders, waar Anke als gids optreedt. Klik hier

Bedankt Eric

reageren

Nog meer plaatjes

Sint Annaparochie, 9 september 2008 - Goed voorbeeld doet goed volgen. Ook Onno van Beek stuurde een aantal foto`s, waaronder wat prachtige sfeerplaatjes. Klik op de rode lucht om zijn verzameling te bekijken.reageren

Foto-impressie van de Bonte Avond

St. Annaparochie, 8 september 2008 - Arian van Diermen was zo vriendelijk een hele stapel foto`s mijn kant op te sturen.
Vooral van de Bonte Avond, maar ook nog wat andere foto`s waardoor het Vlieland-gevoel de kop weer opsteekt. Naar buiten kijkend zie ik hier alleen maar regen, maar op de foto`s schijnt nog een lekker zonnetje. Klik op een foto en zie Arians complete set.
Heeft u zelf ook foto`s gemaakt en wilt u die delen met andere Lange Palers, neem dan even contact op.


reageren

Lange Paal Loop 2008

St. Annaparochie, 25 augustus 2008 - Ook de Lange Paal-loop-foto`s die ik gemaakt heb zijn nu te bekijken.
Op de foto klikken en kijkplezier.


reageren

Fototje kijken

St. Annaparochie, 22 augustus 2008 - De vakanties zijn zo`n beetje voorbij, tijd om fototjes te kijken van de afgelopen weken.
Zelf heb ik al een setje (er volgt nog meer) klaargemaakt.
Klik op een foto en bekijk ze. Veel genoegen.Heeft u ook foto`s gemaakt, en wilt u die delen? stuur ze op, of laat weten waar ze staan op het internet, en laat de anderen meegenieten.

reageren

Vlieland waarschuwt voor fosfor

Vlieland, 20 augustus 2008 - De gemeente Vlieland waarschuwt opnieuw voor fosfor op het strand. Bij de strandovergang bij de Bosrand is de licht ontvlambare stof aangetroffen. Waarschijnlijk is het gevaarlijke spul afkomstig uit het wrak van de Poolse vrachtvaarder Drava, die in 1964 voor de kust zonk.
`Fosfor ziet er uit als een mooi glad geelbruin steentje en lijkt op barnsteen`, zo waarschuwt de gemeente op haar website. `Aan de lucht blootgesteld en ietwat verwarmd gaat fosfor echter plotseling ontbranden en kan ernstige brandwonden veroorzaken.`
In 1998 veroordeelde de rechtbank in Leeuwarden het gemeentebestuur tot het betalen van ƒ4500 smartegeld aan Elisbeth Jans uit Doorn, wier dochter Annette verwond raakte na het vinden van een bolletje fosfor. In de nazomer van 2000 brak er brand uit in een hotelkamer van Seeduyn: een badgast had een oesterschelp met fosforresten schoongespoeld.
Leeuwarder Courant

reageren

Enquête natuurkampeerterrein Lange Paal

Lange Paal, 16 augustus 2008 - Staatsbosbeheer ziet de laatste jaren landelijk een terugloop van het aantal bezoekers van de natuurkampeerterreinen. Met aanpassingen van de terreinen en de voorzieningen probeert Staatsbosbeheer het animo voor het natuurkamperen te laten toenemen. De vijf speerpunten van dit plan zijn:

  • Nieuwe inrichting terreinen
  • Klimaatneutrale terreinen
  • Vernieuwing douches en toiletten
  • Aanleg half open ontmoetingsplek
  • Privé-sanitaire units
Middels een enquête heeft Staatsbosbeheer getracht in kaart te brengen wat de kampeerders hiervan vinden. Helaas is bij dit onderzoek een mager aandeel kampeerders van de Waddeneilanden betrokken. Staatbosbeheer `de Friese Wadden` probeert derhalve met deze enquête duidelijker in kaart te krijgen hoe deze plannen bij onze kampeerders op de eilanden liggen. Graag vragen we hierbij uw medewerking. Alvast dank voor de genomen moeite.

Om de enquete te downloaden, klik hier. Het betreft een zgn. pdf-file.
er is 1 reactie

Panorama bosveld

Langepaal, 15 augustus 2008 - Rob Hemmink heeft op 28 juli een panoramafoto/foto rondom van het bosveld samengesteld uit foto´s gemaakt.
Het ziet er mooi uit.

reageren

Meer historie

Langepaal, 14 augustus 2008 - Kees heeft nog eens in zijn albums gekeken en meer uit de jaren 60 opgestuurd.
Zij gingen in 1966, 1967 en 1968 naar Langepaal.
Deze foto`s zijn van vermoedelijk 1967.
Het geeft een aardig beeld van het gebeuren midden jaren 60.Het bokkenweitje (in die tijd stond er soms een bok aan een touw in het midden van het veld) was nog volop in gebruik. De rand struikgewas aan de linkerkant van het pad mist nog volledig. Ook het huis is op deze prent goed te zien.

reageren

Historie

Vlieland, 14 juli 2008 - Bijgaand een foto uit een album van Kees Elbers.
De foto moet gemaakt zijn ergens einde jaren 60
Ook toen al Langepaalfeesten. Deze was (volgens mijn herinnering) ter ere van de verjaardag van de beheerder. Hier een kringspel waarbij velen meededen. `Heb je wel gehoord van de zevensprong`.
Ook werd op een soortgelijke manier de stoelendans gedaan. Waarbij de knieen van de heren/jongens (of dames/meisjes) als stoel dienst deden.
En zie ik daar links in de achtergrond een `Zilvermeeuw` staan ? Dat moet één van de eersten geweest zijn.


reageren

Hier rust het stof uit vroeger dagen

Vlieland, 4 juli 2008 - Iedereen kent natuurlijk het drenkelingenbegraafplaatsje nabij het Posthuis, maar ook de beruchte piraten John One Eye en Captain E. Tash (17e-18e eeuw) liggen op het eiland. Weet u waar ?

er zijn 4 reacties

Oude veerboot van Vlieland gezonken

Greenville, 4 juni 2008 - De oude veerboot Oost-Vlieland is in de Liberiaanse havenstad Greenville gezonken. Twee bemanningsleden verdronken, toen het schip vorige week donderdag kapseisde. Bij het binnenlopen van de haven helde de zwaar beladen Oost-Vlieland al gevaarlijk over.

Direct na het afmeren zonk het veer. De Oost-Vlieland vervoerde goederen en passagiers tussen de hoofdstad Monrovia en de kustplaatsen Greenville en Harper. Het lijkt er op dat het wrak voorlopig niet zal worden gelicht.

`De haven van Greenville was in het verleden een drukke lokale haven maar door de oorlog zijn de outbedrijven vertrokken en alle zware machines vernield`, zo meldt Thomas ten Boer vanuit Liberia.

`Er is geen enkele zware kraan aanwezig. Ruimte om te manoevreren is minimaal omdat er nog twee andere wrakken liggen en ik heb het vermoeden dat de haven deels is verzand.` Tussen 1962 en 1990 voer het schip voor Rederij Doeksen tussen Harlingen en Vlieland.
Leeuwarder Courant

reageren

meer Lange Paal-nieuws (ouder ong. 2 mnd)

meer Vlie-nieuws (ouder ong 1 wk)


Langepaal.com © 2004-2006